محسن سلیمانی روزبهانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دستاورد اصلی در طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه مدل سازی و ارایه یک الگوی مناسب برای جلب مشارکت همگانی جوامع محلی در احیای این دریاچه است.
وی اضافه کرد: با وجود تاکید همه مسوولان مبنی بر اینکه مردم بهتر می توانند در احیای دریاچه ارومیه نقش ایفا کنند، روش های درست و دقیقی از نحوه مشارکت مردم در احیای دریاچه اورمیه فراهم نشده بود.
سلیمانی ادامه داد: پروژه مشترک احیای دریاچه ارومیه که با همکاری و حمایت مالی دولت ژاپن، دفتر عمران سازمان ملل متحد (UNDP) و جمهوری اسلامی ایران اجرا می شود، توانسته مدل ها و روش های مناسبی به کشاورزان ارایه دهد؛ روش هایی که از یک طرف درآمد کشاورزان را کاهش ندهد و از سوی دیگر با صرفه جویی آب در مزرعه به احیای دریاچه ارومیه کمک کند.
وی افزود: در کنار فعالیت های کشاورزی، طرح های معیشتی جایگزین و سازگار با منابع آب هم در پروژه همکاری در احیای دریاچه ارومیه اجرا می شود.
سلیمانی اظهار داشت: مشارکت مردم در کمک به احیای دریاچه ارومیه از سال 2014 میلادی با کمک دولت ژاپن و با الگوسازی برای مشارکت مردم در احیای این دریاچه از طریق استقرار کشاورزی پایدار آغاز شد و امیدواریم با حمایت های مالی بیشتر دولت ژاپن این پروژه حداقل یکسال دیگر تداوم یابد تا مطمئن شویم که رویکرد همگانی که زمینه را برای مشارکت مردم فراهم می کند، بعد از پایان همکاری کشور ژاپن در آینده نیز در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه ادامه خواهد داشت.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه دفتر عمران سازمان ملل متحد و دولت ژاپن به عنوان حامی مالی این طرح در احیای دریاچه ارومیه با سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی ایران همکاری می کند، بازدیدهای دوره ای در حوضه آبریز دریاچه انجام می شود.
وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه بخشی از فرهنگ و هویت تاریخی ایران و به ویژه منطقه آذربایجان است، گفت: همه باید در کنار هم با احساس مسوولیت برای احیای دریاچه ارومیه کمک کنند.
نماینده دفتر عمران سازمان ملل در ایران در قالب هیاتی متشکل از کاردار سفارت ژاپن و نماینده سازمان همکاری های بین المللی این کشور (جایکا) و مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران روز گذشته از طرح های ستاد احیای ارومیه در میاندوآب بازدید کردند.
این هیات در بازدید خود از سایت الگویی پروژه «همکاری در احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی» واقع در روستای تلخاب میاندوآب بازدید کردند و از نزدیک در جریان روند اجرای پروژه قرار گرفتند.
دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است ظرف مدت 10 سال به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شمسی شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.