تالابهای استان هرمزگان نیاز به توجه بیشتری دارند
پازوکی نژاد کارشناس دبیرخانه مدیریت زیست بومی تالابهای استان هرمزگان در گفتگو با خبرنگار طرح حفاظت از تالابهای ایران گفت: 6 تالاب بین المللی و تحت حفاظت محیط زیست شامل جزیره شیدور، خور خوران، دلتای رود گز و حرا و دلتای رودهای شور، رود شیرین و رود میناب و همچنین خور آذینی در استان هرمزگان واقع شده که نیازمند توجه ویژه برای حفاظت، احیا و بهره برداری خردمندانه از ظرفیت های گوناگون آنها در بخش های مختلف از جمله گردشگری است.
وی ادامه داد: تالاب های بین المللی هرمزگان شامل خور خوران حد فاصل بندرلافت جزیره قشم و بندر خمیر با مساحت 100 هزار هکتار، مصب رودهای شور، شیرین و میناب در 70 کیلومتری شرق بندرعباس با مساحت 54 هزار هکتار، مصب رودهای گز و حرا در 120 کیلومتری جنوب شرقی بندرعباس و آذینی با مساحت 28 هزارهکتار می باشند.
پازوکی نژاد در ادامه گفت: از مزیت های تالاب های بین المللی هرمزگان، واقع شدن درمسیر عبور آب های سیلابی به دریا و یا واقع شدن در کنار دریاست که جنگل های حرا و مانگرو را درخود جای داده است.
هرچند مانگروها با آب شور دریا سازگاری دارند اما بسته شدن برخی مسیر های ورودی آب به این تالاب ها براثر توسعه ناپایدار در اراضی بالادست، کاهش بارندگی، تخریب طبیعت و برداشت شاخ و برگ جنگل های موجود برای تامین غذای دام توسط جوامع محلی و متروکه شدن آنها، حفظ این تالاب ها را دشوار کرده است.
ایشان در اهمیت بکارگیری رویکرد زیست بومی برای مدیریت جامع تالاب های استان گفت: یکی از اقدامات مهم در راستای حفاظت و بهره برداری خردمندانه از تالاب ها موضوع تدوین و البته اجرای برنامه های مدیریت زیست بومی با استفاده از رویکردهای مشارکتی است. برنامه های مدیریت زیست بومی با تاکید بر رویکردهای پایین به بالا زمینه را برای همکاری های بین بخشی با حضور کلیه ذینفعان از جمله نمایندگان جوامع محلی در فرایند برنامه ریزی و اجرا فراهم می نمایند. در همین راستا فرایند تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب دلتای رود گز و حرا با بازدید میدانی از منطقه آغاز و با برگزاری نشست هایی با دهیاری ها و شورای روستاهای حاشیه تالاب و همچنین با فرمانداری شهرستان سیریک و برخی از دستگاه های اجرایی ذیربط به منظور شناسایی و تعیین ذینفعان مورد نظر برای شرکت درنشست های مشورتی ادامه یافت. امید است در مهرماه سال جاری اولین نشست مشورتی جهت تدوین برنامه مدیریت این تالاب با حضور کلیه ذینفعان برگزار گردد.
وی افزود: در همین راستا و در ارتباط با تدوین برنامه مدیریت تالاب خورخوران نیز اولین کارگاه مشورتی برنامه مدیریت این تالاب مورخ 16 و 17 مرداد ماه سال جاری درجزیره قشم و شهر بندرخمیر با حضور نمایندگان کلیه دستگاه های اجرایی مرتبط، شوراها، دهیاری های روستاهای حاشیه تالاب و کارشناسان محیط زیست استان برگزار گردید.
برنامه مدیریت زیست بومی تالاب دلتای رود شور، شیرین و میناب نیز که پیش از این تدوین و نهایی شده بود، در انتظار تصویب در شورای برنامه ریزی و توسعه استان است.