استقرار کشاورزی پایدار؛ ناجی دریاچه ارومیه
معارفه سال نهم دست اندرکاران پروژه
نشست معارفه پروژه «بسط و توسعه مدیریت محیط زیست و معیشتهای پایدار در دریاچه ارومیه» روز دوشنبه مورخ 18 مهر ماه با حضور مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران، مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی استانهای آذربایجان شرقی و غربی و اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، سرپرست مرکز هماهنگی و ارزیابی احیای دریاچه ارومیه، نمایندگان مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانهای آذربایجان شرقی و غربی، شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی و شرکتهای مجری کشاورزی پایدار و معیشتهای سازگار با منابع تالابی در محل مجتمع شهید کسایی جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی برگزار شد.
در این مراسم اثناعشری ضمن خوش آمدگویی به حاضرین در نشست، به 9 سال فعالیت و تجربه طرح حفاظت از تالابهای ایران و همکاری نزدیک دست اندرکاران، مسئولان، سمنها و جوامع محلی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در استانهای آذربایجان شرقی و غربی اشاره نمود و بیان داشت: توسعه ناپایدار و سوء مدیریت در کنار عوامل طبیعی از جمله خشکسالی و کمبود بارش منجر به شرایط کنونی شده و هنر ما در شرایط بحرانی این است که بین حفاظت و بهرهبرداری توازن ایجاد کنیم و نگاه، رفتار و سیاستگذاریهای ما مبنی براساس مدیریت پایدار باشد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران از زحمات و همکاری بخشهای دولتی و غیردولتی دو استان قدردانی نمود و نتایج و دستاوردهای حاصل 8 سال فعالیت طرح از جمله کاهش 27.1% مصرف آب در سطح مزرعه، مستقر نمودن و معرفی کشاورزی پایدار در 223 روستای حوضه آبریز دریاچه ارومیه و توانمندسازی جوامع محلی را نتیجه زحمات این مجموعهها دانست و ادامه داد: ارزش سرمایه اجتماعی ایجاد شده در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را نباید نادیده گرفت.
اثناعشری همچین با اشاره به پتانسیلهای مناسب منطقه و توسعه آنها طی این سالها گفت: انتقال دستاوردهای طرح به سایر شهرستانها در سطح حوضه و تلاش برای ورود اثرات مطلوب آنها به سیاستهای کلان کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در ادامه این نشست اشتری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی، ضمن اشاره به پیامدهای خشک شدن دریاچه ارومیه و تاثیر آن بر معیشت جوامع محلی و حوضه آبریز دریاچه ارومیه به دستاوردهای طرح حفاظت از تالابهای ایران پرداخت و گفت: از مهمترین دستاوردهای طرح در استان، افزایش همکاری بین نهادهای فرابخشی، افزایش آگاهی جوامع محلی در خصوص دریاچه ارومیه و لزوم احیای آن و حمایت از صندوقهای خرد زنان روستایی و گروههای معیشتی میباشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی، ضمن اشاره به این مهم که 4% از حوضه آبریز دریاچه ارومیه متاثر از طرحهای معیشت پایدار طرح حفاظت از تالابهای ایران بوده گفت: امید است این طرحها نقشه راهی برای تعمیم آن به 96% مابقی حوضه شود.
پورزند، رئیس اداره آموزش و مشارکت مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: برای بهبود حال و وضعیت محیطزیست به ویژه احیای دریاچه ارومیه راهی جز مشارکت و بسترسازی برای همکاری جامعه محلی وجود ندارد. امروزه بیشترین آب را به صورت سنتی در کشاورزی در حال مصرف داریم و اگر مشارکت مردم را نداشته باشیم، سهم محیط زیست و حق آبه دریاچه ارومیه پرداخت نخواهد شد.
در پایان نشست و پس از معرفی شرکتهای محلی مجری، مقرر گردید که جلسات جداگانهای برای این شرکت ها در فاز جدید درخصوص شرح خدمات و نحوه اجرای آن برگزار شود تا به بهبود و اجرای بهتر برنامه ها کمک کند.